Shinkendo Delft

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Shinkendo

Kokusai Shinkendo Renmei

In vroegere tijden was schermkunst de kern van de vechtkunst opvoeding van elke Japanse strijder. Shinkendo is een uitgebreide samenvoeging van wat de Samoerai ooit nodig had om te overleven. Het kan worden geclassificeerd als een combinatie van de eigen technische en structurele veranderingen van de oprichter en een samenvoeging van enkele tradities van de Japanse schermkunst die door de tijd geëvolueerd en versplinterd zijn. Shinkendo is een historisch nauwkeurige en samengevoegde stijl van Japanse schermkunst.

De Shinkendo school legt vooral de nadruk op zeer traditionele en effectieve schermkunst, die met serieuze training, zowel tot praktische bekwaamheid als een begrip van de klassieke vechtkunst leidt. Er zijn veel tradities van de samoerai ingebouwd in Shinkendo, zoals Heiho (strategie), Reiho (juiste Bushido etiquette) and filosofie. Toshishiro Obata Kaiso is de oprichter, directeur en hoofd instructeur van de 'Kokusai Shinkendo Renmei' (International Shinkendo Federation), een organisatie toegewijd aan het lesgeven van originele Japanse schermkunst.

Goho Gorin Gogyo


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Training in Shinkendo is gebalanceerd tussen 5 verschillende oefeningsstromingen. Deze stromingen genaamd de Goho Gorin Gogyo bestaan uit Suburi (basisoefeningen met het zwaard), Tanrengata (solovormen), Battoho (methoden voor het trekken van het zwaard), Tachiuchi (sparren) and Tameshigiri (testsnijden op doelen van stro en bamboe). Studenten trainen eerst met een Bokuto (houten zwaard), daarna trainen met een Iaito (niet geslepen zwaard) en als laatst de Shinken, of 'echt lemmet'. Bij verder gevorderde niveau's beginnen de studenten hun aangeleerde techniek te testen door het test snijden door tatami omote makiwara (opgerolde tatami matten, vooraf in water geweekt) en eventueel Take (Japanse of Chinese bamboe).

Het doel van Shinkendo is om lichaam en geest te ontwikkelen en te harmoniëren. Vaardigheid in schermkunst en spirituele ontwikkeling zijn geen opeenvolgende prestaties, Het zijn interactieve en onderling afhankelijke ontwikkelingen. De serieuze beoefenaar moet zich toewijden aan onvermoeibare training van de technieken van Goho Gorin Gogyo en de belichaming van de principes en filosofie van Jinsei Shinkendo (leven is Shinkendo). Dit houdt niet in dat men een dwaze enthousiasteling van de kunst wordt, maar eerder alle delen van het leven verbeteren en in balans brengen, door de begrippen van Shinkendo toe te passen. Beknopt gezegd, men moet proberen om de leer en filosofie van de Kuyo Junikun (12 stelregels van de 9 planeten strategie) en de Hachido in het dagelijkse leven toe te passen.

Kuyo Junikun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoewel Shinkendo een harde training, diepe coördinatie en intense concentratie vereist, is een van de belangrijkste aspecten van Shinkendo de nadruk op spirituele vorming, die inspiratie in Bushi Damashii (de Samoerai/ strijder geest) geeft, een kwaliteit die nu net zo relevant is als honderd jaar geleden. Juiste training in Shinkendo voorziet niet alleen van een sterk lichaam en geest, maar ook een k alme, heldere en scherpe geest. Dit aspect van de training kan in elk deel van het dagelijkse leven worden toegepast en dit maakt Shinkendo nu even relevant als duizend jaar geleden.